dilluns, 25 d’abril de 2016

Règim franquista: responsable directe del creixement econòmic espanyol?

Bon dia a tots i totes!
Aquesta és l'última entrada que faré en aquest bloc, ja que estem a punt d'acabar el temari d'història.

Aquestes setmanes estem tractant, dins del franquisme, el creixement econòmic i l'immobilisme polític entre 1959 i 1975.

La pregunta que us proposo avui és la següent:
Podem dir que el règim franquista va ser responsable directe del creixement econòmic espanyol?

Posem-nos en context...
A l'inici del 1950, l'autarquia va fracassar, com era d'esperar. Llavors, Espanya tenia dues opcions: podia quedar-se estancada econòmicament o bé sortir-se'n i millorar el nivell de vida de la població.
Per aconseguir una millora de l'economia espanyola, es va crear un pla d'estabilització i varis plans de desenvolupament econòmic i social. En aquest darrer, l'objectiu era impulsar des de l'Estat el creixement econòmic, però la planificació franquista no va assolir els objectius.
Entre 1959 i 1973, Espanya va tenir un període de desenvolupament econòmic intens en què la taxa de creixement va posar-se en segon lloc entre els països de l'OCDE. Aquesta posició s'explica perquè l'economia espanyola partia d'un nivell molt baix, però també perquè és van saber aprofitar els efectes positius de l'economia europea.

Així doncs, segons el meu punt de vista, penso que el règim franquista no ha sigut el màxim responsable, ja que qualsevol altre règim que s'hagués trobat en aquesta situació hauria vist que calia millorar econòmicament com a país. Com a resposta a la pregunta que us he fet anteriorment diré que qui ha ajudat al creixement econòmic espanyol ha estat la integració d'Espanya en el mercat internacional.

Fins una altra!:)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada