diumenge, 31 de gener de 2016

Un record del passat

Bona nit lectors!:)

Aquí teniu la primera entrada relacionada amb la història d'Espanya. Segurament us estareu preguntant de què parlaré avui i per què l'entrada té aquest títol, oi?


Bé, us escric per parlar-vos de la relació que té amb el passat la frase que un locutor de ràdio va dir el dimarts passat, dia 26 de gener:

"Les eleccions a Espanya han portat a una situació d'immobilitat dels dos partits principals. El rei, sobre el qual planeja el record del que va fer Alfons XIII, no vol precipitar-se ni evidenciar la seva posició."


Què va fer Alfons XIII? Fem una visió al passat i ho sabrem.

Alfons XIII,
rei des de 1902 fins 1931
La situació que hi havia a l'Espanya del segle XX era inestable pel que fa a la política, ja que el govern de Silvela i de Polavieja amb l'intent de reformar el sistema polític va portar al tancament de caixes. El rei Alfons va pujar al tron la primavera del 1902 i s'acabaven d'instaurar dos nous líders als partits dinàstics: José Canalejas va passar a ser el líder del partit liberal i Antoni Maura el del partit conservador. El catalanisme va anar evolucionant i es va crear la Mancomunitat de Catalunya i es va fer una campanya per l'autonomia, però va fracassar a causa de l'oposició del rei i el govern; això va comportar el deteriorament polític de la Lliga. A més, hi havia tres problemes interns: la Guerra del Marroc, la Setmana Tràgica de Barcelona i la Crisi de 1917.
El sistema es va descompondre i va començar la dictadura de Primo de Rivera amb un cop d'estat. que va tenir molt rebuig polític i social. El dictador va haver de dimitir.
El 14 d'abril es va proclamar oficialment la Segona República d'Espanya i Alfons XIII, que havia donat suport a la dictadura, va haver de marxar a l'exili.


Quina relació tenen ambdúes situacions? Comparem-les.

La situació actual política ens recorda a aquesta inestabilitat que hi va haver en la Restauració.
Després de les eleccions celebrades el 20 de desembre de 2015, hem pogut veure com els partits liders (el de dretes que és el PP i el d'esquerres que és el PSOE) estan sent eclipsats per les noves forces polítiques, aquests petits partits que han sortit i que estan en contra de la monarquia. És per això que el rei Felip VI no vol posicionar-se per no influir en la política i acabar com Alfons XIII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada